Varhaiset galaksit osoittautuivat luultuakin massiivisemmiksi
13 miljardia vuotta sitten aineen ei olisi pitänyt vielä ehtiä muodostaa kovin kirkkaita galakseja. Uusi tutkimus viittaa Webb-teleskoopin havaintojen olevan tuntuvassa ristiriidassa nykyteorioiden kanssa.
Oheinen kuva julkaistiin viime heinäkuussa osana James Webb -teleskoopin ensimmäisiä tiedekuvia. Jo tuolloin huomattiin, että kuvan kauimmaiset galaksit vaikuttivat tähtimääränsä suhteen massiivisemmilta kuin olisi odotettu. Uusi tutkimus arvioi massoja uudelleen eri menetelmällä.
"Käytimme tavanomaista työskentelytapaa tähtien massojen laskemiseen Webb-avaruusteleskoopin kuvista, mutta tarkastelimme yksittäisiä pikseleitä sen sijaan, että olisimme arvioineet kerralla koko galaksin valoa", selittää uutta arviota tehnyt Clara Giménez Arteaga.
"Odotimme tulosten olevan samoja kuin aiemmin, mutta ne eivät sitä ole."
Tutkitut viisi varhaista galaksia ovat uuden arvion mukaan tähtiensä yhteismassan suhteen moninkertaisesti suurempia kuin aiemmin oli otaksuttu.
Nykyään vallalla oleva ΛCDM-malli kuvaa maailmankaikkeuden kehitystä ja on monilta osin vastannut pitkälti havaintoja. Kuitenkin varhaisten galaksien osalta sen on jo aiemminkin huomattu ennustavan tähtimassat alakanttiin.
Näin pienen vertailujoukon tapauksessa on mahdollista, että otanta on vääristynyt ja kyseessä ovat sattumalta poikkeuksellisen kirkkaat galaksit. Giménez Arteaga toivoo, että lisähavainnoilla saataisiin lisää mittauspisteitä galaksien kehityksen historiasta.
Aiheesta lisää Niels Bohr -instituutti (englanniksi)