Webbin ensimmäisissä kuvissa syvin infrapunanäkymä kaikkeuteen ja etäisen planeetan olemus
Viime viikolla James Webb -teleskooppi aloitti tieteellisten havaintojen teon. Kuvista ensimmäinen tarjoaa syvimmän näkymän maailmankaikkeuteen.
Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on esitellyt mullistavaksi luonnehditun Webb-teleskoopin ensimmäisen tieteellisen kuvan. Kyseessä on syvin ja tarkin tähän mennessä saatu infrapunanäkymä kaukaisesta universumista.
Kuva kattaa taivaalla alueen, joka vastaa vain käsivarren etäisyydellä pidettyä hiekanjyvää.
Otoksessa näkyy tuhansia galakseja, ja niiden joukossa on kaukaisimpia infrapunavalossa koskaan kuvattuja kohteita. Vaikka kuvaa valotettiin vain 12,5 tuntia, siinä näkyy kaukaisempia kohteita kuin Hubblen kuuluisassa syvän taivaan kuvassa, jonka valotus on useiden viikkojen pituinen.
Tänään julkaistiin myös neljä muuta ensikuvaa James Webbiltä. Mielenkiintoinen valinta on spektrihavainnot WASP-96 b -eksoplaneetasta. Tämä tarjoaa maistiaisen Webbin kyvystä luodata etäisiä planeettoja.
Kyseinen kaasuplaneetta sijaitsee 1 150 valovuoden päässä Maasta ja sen massa on noin puolet Jupiterin massasta. Tyypillisesti spektrihavainnot antavat viitteitä planeetan kemiallisesta koostumuksesta ja planeetan muodostumishistoriasta.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)