Varhaisesta maailmankaikkeudesta löydettiin tähän mennessä suurin tunnettu galaksijoukko

Jo 12,5 miljardia vuotta sitten maailmankaikkeuteen oli syntymässä galaksijoukkoja. Kartoitus on paljastanut tähän asti tiheimmän tunnetun galaksikeskittymän.

Tutkimukselle antoi kipinän Hubblen syvän kentän GOOD-N-kuvasta paikallistettu galaksi, jossa oli kiivaampi tähtien syntytahti kuin yhdessäkään toisessa galaksissa. Nyt tutkijaryhmä on kartoittanut sitä ympäröiviä galakseja Kanarian La Palman saarella sijaitsevalla 10,4 metrin peilillä varustetulla GTC-teleskoopilla.

"Yllätykseksemme olemme huomanneet, että kaikki galaksijoukon tähän mennessä tutkitut noin kaksikymmentä jäsentä synnyttävät tähtiä normaaliin tapaan", selittää Rosa Calvi IAC:stä.

"Keskusgalaksi vaikuttaa dominoivan koko galaksijoukon tähtien syntytahtia", hän jatkaa.

Näemme nyt galaksijoukon sellaisena, miltä se näytti kaikkeuden ollessa vain reilun miljardi vuotta vanha.

Tutkijat arvioivat, että joukosta on myöhemmin kehittynyt saman tyyppinen kuin Neitsyen galaksijoukosta, joka sijaitsee oman paikallisen galaksiryhmämme lähistöllä. He vertaavat tilannetta siihen, että katselisimme parhaillaan rakenteilla olevaa uutta kaupunkia ilman, että tietäisimme sen lopullista ulkonäköä.

Kyseessä on tällä hetkellä tunnetuista varhaisista galaksijoukoista suurin ja tihein. Se tuskin kuitenkaan jää ennätyksenhaltijaksi, kun muitakin taivaan alueita pystytään kartoittamaan samalla tarkkuudella kuin Hubblen erikoiskohteiksi valittuja suuntia.

Aiheesta lisää Instituto de Astrofísica de Canarias (englanniksi)