Vaikeasti havaittavan galaksin etäisyys selvisi

Kirjainkoodilla HDF850.1 tunnettu galaksi on yksi kiivaimmin tähtiä tuottavista galakseista koko havaittavassa maailmankaikkeudessa. Sen etäisyys on nyt ensimmäistä kertaa onnistuttu määrittämään. Tulos julkaistiin Nature-lehdessä.

Kohde on erittäin vaikeasti havaittava. Koska galaksin tähdet rakentuvat pöly- ja kaasupilvien sisällä, HDF850.1 on käytännössä näkymätön näkyvässä valossa.

Esimerkiksi Hubble-teleskooppi ei tarkoista etsinnöistä huolimatta ole tähän asti onnistunut havaitsemaan koko galaksia. Tämä siitä huolimatta, että se sijaitsee niin sanotussa Hubblen Deep Field -kuvassa ja tuottaa yhtä paljon tähtiä kuin kaikki muut kuvan galaksit yhteensä.

Alimillimetrialueella HDF850.1 on kuitenkin selvästi saman Deep field -alueen säteilevin kohde.

Etäisyys kohteeseen onnistuttiin viimein määrittämään käyttämällä Ranskan Alpeilla sijaitsevaa IRAM-radiointerferometria. Tulosten perusteella kohde on 12,5 miljardin valovuoden päässä maapallolta. Galaksi nähdään siis sellaisena, kuin se oli vain noin miljardi vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

Tutkijoille tuli suurena yllätyksenä myös se, ettei tutkittu galaksi ollut yksin, vaan sitä ympäröi noin tusinan protogalaksin joukko. Tällaisia alkuajan galaksijoukkoja tunnetaan nykyään vain kaksi kappaletta.

HDF850.1-galaksissa syntyy joka vuosi jopa tuhannen Auringon massan edestä uusia tähtiä. Linnunradan kaltaisessa tavallisessa galaksissa tähtiä muodostuu vain noin yhden Auringon verran vuodessa.

Aiheesta lisää MPIA (englanniksi)