Kaukaisin tunnettu galaksi paikannettiin – valo lähti matkaan 13,4 miljardia vuotta sitten
Mauna Kealla sijaitsevalla Keck I -teleskoopilla on mitattu galaksien etäisyysennätys. Galaksi GN-z11:sta valo lähti liikkeelle, kun maailmankaikkeus oli vain satoja miljoonia vuosia vanha.
Tutkijat perustavat johtopäätöksen galaksin spektristä tunnistettuun hiileen.
Kun valo lähti matkaan, olivat hiilen emissioviivat 0,2 mikrometrissä ultraviolettialueella. Nyt havaittaessa ne olivat venyneet 2,28 mikrometriin eli 10-kertaiseen aallonpituuteen.
Aallonpituuden kasvaminen johtuu avaruuden laajenemisesta. Mitä kauempana kohde on, sitä enemmän aallonpituus siirtyy.
"Aiempien tutkimusten mukaan galaksi GN-z11 vaikuttaa olevan meistä katsottuna kaukaisin havaittava galaksi, 13,4 miljardia valovuotta tai 134 000 triljoonaa kilometriä", sanoo tutkimukseen osallistunut Nobunari Kashikawa Tokion yliopistosta. "Tällaisen etäisyyden mittaaminen ja varmistaminen ei ole helppoa."
Mittaukset tehtiin Keck I -teleskoopin MOSFIRE-spektrografilla. Tämä mahdollisti entistä paremman tarkkuuden.
GN-z11 on samalla vanhin tunnettu galaksi. Se on niin kaukana, ettei siitä pystytä erottamaan yksityiskohtia. Aiemmin tänä vuonna julkaistiin havainnot 12 miljardin vuoden ikäisestä galaksista, josta tunnistettiin pyörivä kiekko ja keskuspullistuma.
Todennäköisesti galaksien etäisyysennätys tulee vaihtumaan jo muutaman vuoden kuluessa, kun saadaan entistä tarkempia havaintoja kaukaisista kohteista.
Aiheesta lisää University of Tokyo (englanniksi)