Varhaisesta maailmankaikkeudesta löytyi yllättävän paljon Linnunrataa muistuttava galaksi

Tähtitieteilijät ovat kuvanneet erittäin kaukaisen ja siksi myös hyvin nuoren galaksin. Iästään huolimatta se muistuttaa  ihmeellisen paljon Linnunrataa.

ALMA-radioteleskooppien verkosto on havainnut galaksia, joka tunnetaan kirjainkoodilla SpT0418-47.

Havaittu kohde on niin kaukana, että sen valolta on kulunut yli 12 miljardia vuotta saavuttaakseen meidät. Näemme galaksin sellaisena kuin se oli, kun universumi oli vaivaiset 1,4 miljardia vuotta vanha.

Teorioiden mukaan galaksit olivat tuolloin myrskyisiä ja epävakaita, mutta nyt havaittu kohde näyttää yllättävän rauhalliselta.

”Tämä tulos edustaa läpimurtoa galaksien muodostumisen tutkimuksessa", , uskoo Francesca Rizzo Saksan Max Planck-astrofysiikan instituutista. 

"Tulos osoittaa, että läheisissä spiraaligalakseissa ja Linnunradassamme havaitsemamme rakenteet olivat olemassa jo 12 miljardia vuotta sitten."

Vaikka nyt tutkitussa galaksissa ei näytä olevan spiraalihaaroja, sillä on ainakin kaksi Linnunradalle tyypillistä ominaisuutta: pyörivä kiekko ja keskuspullistuma.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun keskuspullistuma on nähty näin varhaisessa vaiheessa kaikkeuden historiassa. Näin ollen SPT0418-47 on kaukaisin tunnettu Linnunrataa muistuttava galaksi.

Aiheesta lisää ESO