Nasan animaatio esittelee mustien aukkojen kokoja

Kokoluokissa on eroja, kun kyseessä on galaksin keskustan supermassiivinen musta aukko. Uusi animaatio esittelee 10 jättikoon mustan aukon kokoluokat verrattuna aurinkokuntaan.

Oheisessa visualisaatiossa näytetään myös tyypillisen kokoiset kertymäkiekot mustien aukkojen ympärillä. Aukon painovoima taittaa valoa ja kääntää linssin lailla näkyviin hehkuvan kertymäkiekon myös aukon takaa. Mustan aukon tapahtumahorisontti on noin puolet sisimmän näkyvän renkaan koosta.

Ensimmäinen vertailukohde sijaitsee kääpiögalaksi J1601+3113:n ytimessä. Mustan aukon massan on arvioitu noin olevan noin 100 000 -kertainen Aurinkoon verrattuna.

Linnunradan keskustan musta aukko Sgr A* on arviolta neljä miljoonaa auringonmassaa ja sen halkaisija on noin 24 miljoonaa kilometriä eli karkeasti 1/6 Maa–Aurinko-etäisyydestä. Kertymäkiekkonsa kanssa se esitetään kutakuinkin Maan radan kokoisena.

Animaation edetessä siirrytään yhä suurempiin mustiin aukkoihin. Yksi suurimmista tunnetuista mustista aukoista sijaitsee kaukaisessa kvasaarissa Ton 618. Sen massaksi on arvioitu peräti 60 miljardia auringon massaa.

Mallinnukset mustien aukkojen ulkonäöstä ovat kehittyneet paljon viimeisten vuosikymmenten aikana. Näyttävin sellainen kehitettiin Interstellar-elokuvaa varten vuonna 2014. Vuonna 2019 julkaistiin uudempi visualisointi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)