Uutuuselokuvaa varten tehty mallinnus mustasta aukosta johti tiedelöytöön

Marraskuussa Suomen ensi-iltansa saava Interstellar-elokuva on auttanut tutkijoita ymmärtämään paremmin, miltä mustat aukot näyttävät.

Amerikkalainen fyysikko Kip Thorne työskenteli elokuvan tieteellisenä neuvonantajana. Hänelle annettiin tehtäväksi luoda mahdollisimman aidolta näyttävä musta aukko.

Tätä varten Thorne teki erikoistehosteista vastaavalle ryhmälle kokonaan uudenlaiset matemaattiset yhtälöt. Mustien aukkojen mallintaminen on erittäin vaativa tehtävä, mutta 30 ihmisen vuoden työn jälkeen joukko onnistui tavoitteessaan ja loi realistisimman mustan aukon, mitä elokuvahistoriassa on nähty.

Usein mustilla aukoilla on ympärillään materiakiekko, hieman samaan tapaan kuin Saturnuksella on renkaat. Visualisoinnissa rengas kuitenkin näytti vääntyneeltä tavalla, jota sen ei olisi pitänyt tehdä.

Erikoistehosteista vastannut ryhmä luuli vääristymän johtuvan koodissa olevasta virheestä. Thorne kuitenkin tajusi, että kyseessä oli todellinen ilmiö.

"Tämä on meidän havaintodataamme", Thorne kommentoi. "Tällä tavalla luonto toimii. Piste."

Thornen mukaan visualisointi tulee tuottamaan useamman tieteellisen artikkelin niin mustia aukkoja tutkiville kuin graafisen mallintamisen ammattilaisille (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2014 tai 1/2015).

Video, jossa selitetään Interstellar-elokuvan mustan aukon visualisointia (englanniksi)