Hubble kuvasi satoja tunteja painovoimalinssejä - ennätyksellisen himmeitä galakseja esiin

Hubblen otos galaksijoukosta Abell 370 paljastaa painovoimalinssin yksityiskohtia. Frontier Fields -projektissa tuodaan esiin ennätyksellisen himmeitä galakseja valottamalla satoja tunteja gravitaatiolinssejä.

Kaukaisimmat kuvassa erottuvista galakseista ovat yli 13 miljardin valovuoden etäisyydellä. Kuvan yksityiskohtia esitellään myös Nasan uudella videolla.

Kyseessä on yksi Hubble-avaruusteleskoopin kuudesta Frontier Fields -kohteesta. Projektissa Hubblen havaintoaikaa käytettiin peräti 630 tuntia kuuden galaksijoukon valotukseen.

Frontier Fieldsin tavoitteena on koota syvimmälle avaruuteen tähyävät näkyvän valon havainnot hyödyntäen galaksijoukkojen painovoimalinssejä.

Näin näkyviin saadaan 10-100 kertaa himmeämpiä kohteita kuin koskaan aiemmin on pystytty havaitsemaan.

Abell 370 sijaitsee Valaskalan tähdistössä 4 miljardin valovuoden etäisyydellä meistä. Sen suurimmat galaksit näkyvät kuvassa keltavalkoisina ja ovat elliptisiä galakseja. Niistä jokaisessa on useita satoja miljardeja tähtiä.

Spiraaligalaksit ovat huomattavasti sinertävämpiä, koska niissä on enemmän nuorempia ja lyhytikäisiä sinertäviä tähtiä.

Kuvassa pistää silmään myös "kosmiseksi lohikäärmeeksi" nimetty painovoimalinssin vääristämä galaksi. Se on normaali spiraaligalaksi, jonka kuva on venynyt painovoimalinssin vaikutuksesta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)