Ei pimeää ainetta – jo toinen galaksi josta tämä merkillinen materia puuttuu

Tähtitieteilijät ovat löytäneet galaksin, jossa on äärimmäisen vähän jos lainkaan niin sanottua pimeää ainetta. Kyseessä on vasta toinen tunnettu galaksi, josta pimeä aine puuttuu.

"Jos on vain yksi kohde, mielen perukoilla on aina pieni ääni sanomassa: 'Entä jos oletkin väärässä' ", toteaa Pieter van Dokkum Yalen yliopistosta.

Dokkumin johtaman ryhmän uudessa tutkimuksessa esitellään galaksi, jossa ei näytä olevan yhtään pimeää ainetta. Kyseessä on vasta toinen tämän tyyppinen galaksi.

Van Dokkum paljasti ensimmäisen pimeästä aineesta tyhjän galaksin lähes tarkalleen vuosi sitten. Nyt myös tälle havainnolle on esitetty lisää todisteita.

Yalen yliopistossa työskentelevän Shany Danielin mukaan löydöt ovat tulleet tutkijoille täytenä yllätyksenä. "On erittäin mielenkiintoinen fakta, että näemme jotain täysin uutta. Kukaan ei tiennyt, että tällaisia galakseja on olemassa."

Pimeän aineen puuttuminen on ehkä hieman yllättäen vahva todiste siitä, että maailmankaikkeus on täynnä pimeää ainetta. Havainto nimittäin osoittaa, että pimeä aine ja tavallinen aine voivat esiintyä erikseen.

Eräät vaihtoehtoiset teoriat ovat esittäneet, ettei pimeää ainetta tarvita, jos painovoima muuttaa vaikutustaan erittäin pitkillä välimatkoilla. Näiden teorioiden olisi vaikea selittää galakseja, joissa ei näytä olevan yhtään pimeää ainetta.

Aiheesta lisää Keck (englanniksi)