Vesi maapallolla on vanhempaa kuin aurinkokunta

"Juodessasi lasillisen vettä, on kiehtovaa ymmärtää, että suurin osa sen molekyyleistä muodostui yli 4,5 miljardia vuotta sitten", sanoo tutkija Ewine van Dishoeck.

Uusi tutkimus summaa Herschel-avaruusteleskoopin ja muiden observatorioiden vesihavaintoja. Se julkaistiin Astronomy & Astrophysics -lehdessä.

"Vesi maapallolla on peräisin samasta pilvestä, josta Aurinko ja planeetatkin tiivistyivät", Ewine van Dishoeck kertoo.

Tutkimuksen pääasiallisena lähdeaineistona on Herschel-avaruusteleskoopin havainnot. Herschel lopetti toimintansa jo vuonna 2013 ja se tuli tunnetuksi etenkin työstään tähtisumujen parissa. 

Van Dishoeck kumppaneineen kuvailee Herschelin ja muiden observatorioiden havaintojen perusteella veden kehityskulkua maailmankaikkeudessa. 

Suurimman osan vesimolekyyleistä arvioidaan muodostuneen pienenpieninä hiukkasina tähtienvälisissä pilvissä.

Kun vettä sisältävä tähtienvälinen pilvi tiivistyy, vesi ilmeisesti kerääntyy pölyhiukkasten pinnoille. Ne puolestaan toimivat rakennuspalikoina isommille taivaankappaleille. 

Tähden aloitettua toimintansa osa sitä ympäröivän pölypilven vedestä karkaa tähtituulen ja säteilypaineen vauhdittamana tähtienväliseen avaruuteen, jossa se kylmenee ja sitä on vaikea havaita.

Uutta Herscheliin verrattavissa olevaa teleskooppia, joka olisi yhtä kykenevä avaruuden veden havainnointiin, ei tutkimusryhmän mukaan ole luvassa ainakaan ennen 2040-lukua.

Tämän vuoden lopulla laukaistavaksi suunniteltu James Webb avaruusteleskooppi tulee sekin havainnoimaan vettä, mutta ei yhtä suotuisan matalissa lämpötiloissa kuin Herschel.