Nasa tarkensi suunnitelmiaan ISS:n jatkosta – tähtäimessä aseman pudottaminen 2031

Joe Bidenin avaruuspolitiikka tähtää miehitettyjen lentojen jatkamiseen pitkälti nykyisellään. Päätös tuo toisaalta kestävyyttä toiminnalle, mutta samalla nojaa vanhaan ja jättää uudistamisen yksityisyrityksille.

Avaruusaseman tulevaisuudesta ja siirtymäkaudesta julkaistiin tällä viikolla suunnitelma. Pääpiirteittäin siitä on kerrottu jo aiemmin.

"Aseman kolmas vuosikymmen tuo tuloksia ja rakentuu onnistuneen kansainvälisen yhteistyön varaan", sanoo Nasan ISS-johtaja Robyn Gatens.

"Tutkimuksella tuetaan kauemmas suuntaavia avaruuslentoja, tuotetaan lääketieteellisiä ja ympäristöön liittyviä hyötyjä ihmiskunnalle ja luodaan perustaa kaupalliselle toiminnalle Maan matalalla kiertoradalla", hän jatkaa.

Suunnitelmassa aseman ratakorkeutta lasketaan sen viimeisinä vuosina. Viimeinen miehistö matkustaa asemalle vuoden 2030 loppupuoliskolla ja poistuu sieltä vuodenvaihteessa. Asema ohjataan putoamaan hallitusti ilmakehään.

Toiminnan jatkaminen yhä pidemmälle ei ole ainoastaan positiivinen asia. Useimmat moduuleista on suunniteltu 15 vuoden käyttöaikaa varten. Etenkin Venäjä piti pitkään vuotta 2024 lopullisena päätepisteenä, mutta taipui sitten tekemään jatkosopimuksen. Vanhenevat moduulit lisäävät kriittisen vikaantumisen riskiä.

Merkittävä osa ISS:n ylläpitokuluista liittyy sen radan ylläpitämiseen. Käytön jatkaminen vielä lähes vuosikymmenellä vie resursseja uusien asemateknologioiden kehittämiseltä.

Nasa kertoi joulukuussa solmineensa sopimukset kolmen yhtiön kanssa yksityisten avaruusasemahankkeiden suunnittelun tukemiseksi. On kuitenkin vielä epävarmaa, saavatko yksityisasemat tarpeeksi rahoitusta toteutukseensa. Nasa valmistautuu vuokraamaan 1–2 yksityisasemalta tiloja omaan toimintaansa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)