Yhdysvallat tukeutuu tulevaisuudessa kaupallisiin avaruusasemiin

Yhdysvaltojen avaruusjärjestö Nasa on solminut kolmen yhtiön kanssa satojen miljoonien eurojen sopimukset. Rahoilla on tarkoitus kehittää Kansainvälisen avaruusaseman seuraajia.

Jeff Bezosin Blue Origin, avaruuspalveluyritys Nanoracks sekä ilmailu-, avaruus- ja puolustusvälineteollisuusyritys Northrop Grumman ovat saaneet Nasalta sopimukset Maan kiertoradalle rakennettavan aseman kehittämiseen. Sopimusten arvot ovat 115, 140 sekä 111 miljoonaa euroa.

Aiemmin neljäs yhtiö, Axiom Space, sai samanlaisen 124 miljoonan euron sopimuksen.

"Teemme yhteistyötä yhdysvaltalaisten yritysten kanssa kehittääksemme avaruuskohteita, joissa ihmiset voivat vierailla, elää ja tehdä töitä", toteaa Bill Nelson Nasasta.

Amerikkalaiset astronautit ovat toimineet Kansainvälisellä avaruusasemalla jo yli 21 vuotta. Aseman rakenteet eivät kuitenkaan kestä avaruuden olosuhteita ikuisesti. Siksi Nasan tavoitteena on korvata vanha Kansainvälinen avaruusasema yhdellä tai useammalla kaupallisesti toimivalla asemalla.

Toiveena on, että ainakin yksi kaupallinen asema olisi toiminnassa jo vuonna 2028. Nykyisen aikataulun mukaan Kansainvälinen avaruusasema lopettaa toimintansa jo vuonna 2024, mutta suunnitelmissa on sen eliniän jatkaminen jopa vuoteen 2030 asti.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)