Dream Chaser -minisukkula palasi liitotesteihin 4 vuoden tauon jälkeen

Yhdysvaltalainen Dream Chaser -alus teki onnistuneen liitolennon lauantaina Edwardsin lentotukikohdassa Californiassa. Kyseessä on alusmallin paluu lentotesteihin ensi kertaa neljään vuoteen.

Sierra Nevada Corporationin testissä alus nostettiin muutaman kilometrin korkeuteen helikopterin kyydissä. Irrottamisen jälkeen se navigoi ja laskeutui autonomisesti kiitoradalle. Kuvia testistä on julkaistu myös Sierra Nevada Corporationin Twitter-tilillä.

Dream Chaseria kehitetään osana Nasan tukemaa kaupallisten rahtilentojen ohjelmaa. Alusmallin ensimmäisistä lennoista kiertoradalle haaveillaan vuodelle 2019.

Rahtiversion lentojen jälkeen siitä halutaan kehittää myös miehitetty versio, joka voisi toimia monenlaisessa erilaisessa lentotoiminnassa. Myös avaruusturismilennot ovat tähtäimessä.

Ohjelmaa on viivästyttänyt pahasti lokakuussa 2013 tehdyllä liitolennolla tapahtunut haaveri. Tuolloin toinen sukkulan takalaskutelineistä ei avautunut. Tämän seurauksena testialus kaatui ja pyöri kiitoradan vierellä vaurioituen pahasti.

Aluksen edistyminen kärsi myös siitä, ettei Nasa jatkanut sen miehitetyn version kehityksen tukemista.

Dream Chaser on yksi neljästä Yhdysvalloissa kehitteillä olevasta kiertoradalle lentävästä miehitetystä aluksesta. Muut ovat Nasan ja Lockheed Martinin yhdessä kehittämä Orion, SpaceX:n Dragon 2 ja Boeingin Starliner. Dream Chaser on nelikosta ainoa siivekäs alus.

Dragonin ja Starlinerin ensilentoja kiertoradalle odotetaan vuodelle 2018.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)