Dream Chaser -minisukkula läpäisi Nasan tarkastuksen

Sierra Nevada -yhtiö kertoo minisukkulansa saavuttaneen merkittävän virstanpylvään Nasan rahtiohjelmassa. Dream Chaser -aluksen on tarkoitus viedä rahtia Kansainväliselle avaruusasemalle kuudesti vuosina 2019–24.

"Nasan CRS2-vaatimusten läpäiseminen oli iso asia ohjelmalle ja sen tulevaisuudelle. On hieno tunne saavuttaa tavoitteemme ajoissa ja päästä lähemmäksi toiminnallisia lentoja", iloitsee Steve Lindsey Sierra Nevada -yhtiöstä.

Dream Chaser laukaistaan kantoraketin kärjessä. Laskeutumisessa se liitää kiitoradalle. Aluksen kyytiin mahtuu 5,5 tonnia rahtia avaruusasemalle, ja se pystyy tuomaan 2 tonnia rahtia asemalta maanpinnalle.

Dream Chaser -alusmalli on ollut pienessä vastatuulessa vuodesta 2013 lähtien. Tuolloin sen prototyyppi vaurioitui liitotestissä. Seuraavana vuonna Nasa ei valinnut Dream Chaseria miehitettyjen alusten kehityksen jatko-ohjelmaan. Tammikuussa 2016 Nasa kuitenkin valitsi sen aseman rahtiohjelmaan, johon nyt suoritettu tarkastus liittyy.

Jotta vuoden 2019 käyttöönotto onnistuisi, liitolentoja täytyy jatkaa hyvin pian. Isoin kysymys alusmalliin liittyen on, riittävätkö suhteellisen pienen yhtiön resurssit sen saamiseen valmiiksi. Sinnikkyyttä yhtiöltä ei kuitenkaan puutu.

Yhtiön vakaana tarkoituksena on tehdä Dream Chaserista myös miehitetty versio, jonka käyttö voisi liittyä avaruusturismiin. Alkuperäisessä suunnitelmassa alus pystyy kuljettamaan seitsemän hengen miehistön, mutta myös pienempää kolmen hengen versiota on ehdotettu.

Aiheesta lisää Sierra Nevada Corporation (englanniksi)