4 hengen yksityislentoa kiertoradalle yritetään torstaina aamuyöllä

Historian ensimmäinen täysin siviilimiehistöllä toteutettava lento valmistautuu lähtöön. Mikäli sää ja tekniset viivytykset eivät haittaa yritystä, Dragon-aluksen laukaisu on torstaina kello 3.02 Suomen aikaa.

Torstain laukaisuikkuna kestää viisi tuntia. Mikäli ensimmäinen starttiyritys lykkääntyisi, seuraava mahdollisuus on vuorokautta myöhemmin.

Inspiration4-lennon on määrä kestää noin kolme vuorokautta ja käydä enimmillään 590 kilometrin korkeudella. Se on selvästi kauempana maanpinnasta kuin Kansainvälisen avaruusaseman 420 kilometriä.

Lennon osti SpaceX-yhtiöltä Jared Isaacman, joka on rikastunut maksujärjestelmiä tekevällä yrityksellään. Hän haluaa lennon avulla kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen ja saada näkyvyyttä. Isaacman on myös kokenut lentäjä.

Riskit lennolla ovat selvästi suuremmat kuin tyypillisellä lennolla avaruusasemalle. Kukaan matkustajista ei ole aiemmin käynyt avaruudessa, mutta he ovat olleet viimeisen puolen vuoden ajan koulutuksessa. Projektista tehdään myös sarjaa Netflixiin.

Mielenkiintoista tulee olemaan, miten matkustajat selviytyvät pahoinvoinnista, jota noin puolet avaruuteen lentävistä ihmisistä kokee ensimmäisinä päivinä. Esimerkiksi sukkulalennoilla ensimmäisten päivien ohjelma pidettiin hyvin kevyenä, jossa miehistön elimistö ehti tottua olosuhteisiin.

Lennolle osallistujien epätavalliset kriteerit julkistettiin helmikuussa. Turistit pääsevät katselemaan avaruutta Dragon-aluksen telakointiporttiin asennetun lasikupolin kautta.

Aiheesta lisää Inspiration4 (englanniksi)