Yhdysvaltalainen pääsee arpalipulla maapallon kiertoradalle

Lentäjä Jared Isaacman on varannut kokonaisen Crew Dragon -aluksen lennon neljälle hengelle. Yksi lennon matkalipuista arvotaan hyväntekeväisyysarpajaisissa.

"Lento täyttää henkilökohtaisen ja elinikäisen haaveeni. Tunnen valtavan vastuun toimiessani lennon komentajana", sanoo 37-vuotias Isaacman. Hän on yrittäjä ja lentäjä.

SpaceX-yhtiön toteuttama lento suuntautuu Maan kiertoradalle ja kestää muutamia vuorokausia.

"Toivon, että lento näyttää myös miten pitkälle inspiraatio voi viedä meidät ja millaisiin saavutuksiin se johtaa maanpinnalla", Isaacman toteaa.

Isaacman kerää varoja St. Jude Children's Research Hospital -sairaalan toimintaan. Hän on asettanut tavoitteeksi 165 miljoonaa euroa. Jo 10 dollarin lahjoituksella pääsee mukaan yhden matkalipun arvontaan.

Isaacmanin ja arpajaispaikan lisäksi yksi paikoista on varattu sairaalan lähettilääksi valittavalle henkilölle. Neljännen paikan saa yksityisyrittäjä, joka valitaan Isaacmanin ylläpitämästä verkkokauppajärjestelmästä.

Kilpailun sääntöjen mukaan osallistujien on oltava Yhdysvaltojen kansalaisia, suurimpana syynä tähän on ITAR-rajoitukset, joissa avaruuslennot rinnastetaan tarkkaan varjeltuihin sotilasteknologioihin.

"Avaruuslentoja rajoittavana tekijänä ITAR jää kakkoseksi ainoastaan painovoimalle", on yksityisiä avaruuslentoja organisoinut Mike Gold todennut aiemmin. 

Isaacmanin rahoittama Inspiration4-lento toteutuu aikaisintaan tämän vuoden loppuneljänneksellä, mutta se voi hyvin lykkääntyä ensi vuodellekin.

Aiheesta lisää Inspiration4-kilpailu (englanniksi)