Universumimme laajenee luultua nopeammin

Uusien mittausten mukaan avaruus laajenee nopeammin kuin tähän asti on uskottu. Tulos hämmentää tutkijoita, sillä se on ristiriidassa vallalla olevien teorioiden kanssa.

Avaruuden laajenemisnopeus on yksi tärkeimmistä kosmoksen kehitystä kuvaavista suureista. Jo pitkään on tiedetty, että maailmankaikkeus laajenee kiihtyvällä vauhdilla.

Viime kesäkuussa julkaistiin Hubble-teleskoopin yllättävä havainto, jonka mukaan laajenemisnopeus on 5–9 prosenttia nopeampaa kuin teoriat ennustavat. Tuolloin totesimme löydön olevan niin merkittävä, että tarvitaan lisää havaintoja ennen kuin se voidaan julistaa varmaksi.

Nyt tutkijat käyttivät Hubblen lisäksi useita muita havaintolaitteita, kuten Spitzer-, VLT-, Keck- ja Gemini-teleskooppeja. Nämä vahvistivat aiemman tuloksen - maailmankaikkeus tosiaan laajenee luultua nopeammin.

Tulokset koskevat vain tämänhetkistä maailmankaikkeutta. Planck-teleskoopin tekemät äärimmäisen tarkat havainnot varhaisen maailmankaikkeuden laajenemisesta ovat sen sijaan olleet erittäin hyvin sopusoinnussa teorioiden antamien ennusteiden kanssa.

Nyt kysymys kuuluu, miksi teoriat pystyvät mallintamaan varhaisen universumin laajenemisen oikein, mutta menevät mönkään tämänhetkisen laajenemisen suhteen.

"Maailmankaikkeuden laajenemisnopeutta aletaan nyt mitata eri tavoilla sellaisella tarkkuudella, että eroavaisuudet voivat mahdollisesti osoittaa kohti uutta fysiikkaa, joka on nykytietämyksemme takana", toteaa Sherry Suyu astrofysiikan Max Planck -instituutista.

Aiheesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 2/2017