Maailmankaikkeuden valon määrästä tehtiin tähän mennessä tarkimmat mittaukset

Kääpiöplaneetta Pluton ohittanut New Horizons -luotain on ehtinyt merkittävän kauas. Tutkijat hyödynsivät sen kameraa mittaamaan ennätystarkasti kosmisen taustavalon määrän.

"Monet ovat yrittäneet kerta toisensa jälkeen tehdä suoria mittauksia (kosmisesta taustavalosta), mutta meidän alueellamme aurinkokunnassa on vain liian paljon auringonvaloa sekä sitä sirottavaa planeettojenvälistä pölyä", sanoo Tod Lauer New Horizons -tiimistä. "Kaukaisen maailmankaikkeuden heikko valo hukkuu siihen."

Kun nyt analysoituja mittauksia tehtiin vuosi sitten New Horizonsin LORRI-kameralla, luotain oli kiitämässä 57-kertaisen Maa-Aurinko-etäisyyden päässä Auringosta.

Aiemmin vuonna 2022 julkaistiin arvio, jonka mukaan kosmisessa optisessa taustassa olisi enemmän valoa kuin mitä teoriat ennustavat.

Uuden tutkimuksen tulosten mukaan valtaosa universumin valosta on peräisin galakseista. Merkkejä merkittävistä muista vielä tuntemattomista säteilylähteistä ei löytynyt.

Vertailuaineistona hyödynnettiin Planck-luotaimen lähi-infrapunan dataa. Tämä auttoi arvioimaan Linnunradasta peräisin olevaa pölyn sirottamaa valoa.

Havainnot vastaavat nyt teoriaa siitä, miten paljon galaksit ovat tuottaneet valoa maailmankaikkeuden iän aikana.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)