Maailmankaikkeudesta saapuu tuplasti enemmän valoa kuin nykyteoria ennustaa

New Horizons -luotain tarkastelee universumia aurinkokunnan pölyisten sisäosien ulkopuolelta. Sen mittausten mukaan kosmisessa optisessa taustassa on huomattavasti enemmän valoa kuin on odotettu.

"Näemme enemmän valoa kuin mitä meidän pitäisi perustuen nyky-ymmärryksen mukaisiin galaksipopulaatioihin ja siihen, miten paljon niiden tulisi tuottaa valoa", toteaa tutkimusta johtanut Teresa Symons University of California Irvinestä.

"Tuon valon tuottavien lähteiden määrittäminen voi muuttaa perusteellisesti ymmärryksemme maailmankaikkeuden kehityksestä ajan myötä." 

Näkyvän valon aallonpituusalueen mittaukset perustuvat New Horizonsin LORRI-kameran havaintoihin Linnunradan ulkopuolelta tulevasta valosta.

Vastaavien mittausten tekeminen maapallolta tai sen lähiympäristöstä on käytännössä mahdotonta eläinratapölyn heijastaman valon vuoksi. New Horizons -luotain on ollut jo pitkään Neptunuksen radan ulkopuolella, kaukana aurinkokunnan sisäosien pölystä. 

Kyseessä on jo toinen tänä vuonna tehty tutkimus, joka päätyy samaan päätelmään LORRI-havaintojen perusteella. Aiempi tutkimus arvioi valon määrän kaksinkertaiseksi teoriaan nähden, Symonsin tutkimus 2-3 kertaa ennustetun suuruiseksi.

"Tämä on edennyt jo pisteeseen, jossa kyseessä on varteenotettava arvoitus, joka vaatii ratkaisua", kommentoi Michael Zemcov RIT:stä.

Toistaiseksi ihmiskunnalla ei ole New Horizonsin lisäksi hyvillä kameroilla varustettuja luotaimia aurinkokunnan ulko-osissa. Eräs suunnitelluista sellaisista luotaimista on Interstellar Probe, joka saatetaan laukaista matkaan ensi vuosikymmenen puolivälissä.

Aiheesta lisää Rochester Institute of Technology (englanniksi)