Nasa kaavailee hybridiantenneja - lautasantenneihin lisätään peilipintaa
Tulevaisuudessa luotainten datasiirto voi tapahtua yhä enemmän laserin avulla. Nasa kertoo testanneensa Goldstonessa sijaitsevaan radioantenniin asennettua peilijärjestelmää.
Nasan testaama hybriditeleskooppi on toistaiseksi vain pienessä mittakaavassa. Se koostuu metrin kokoisesta mosaiikkipeilistä 34 metrin lautasantennissa. Tulevaisuudessa voidaan nähdä oheisen kuvan kaltaisia hybriditeleskooppeja.
Hyötynä on, että optisen vastaanottimen yhdistäminen radioantenniin mahdollistaa molempien signaalien vastaanottamisen samanaikaisesti samalla suuntausjärjestelmällä.
Tiedonsiirtonopeus on kuitenkin toistaiseksi jäänyt selvästi pienemmäksi kuin ammattilaisteleskooppiin asennetussa vastaanottimessa.
Teknologiakehitykselle tärkeä koe onkin lähi-infrapunan laseria käyttävä DSOC-terminaali, joka on asennettu Psyche-luotaimeen. Psyche matkaa parhaillaan avaruudessa kohti kohdeasteroidiaan. DSOC-laitteiston ansiosta laserdataa on saatu vastaanotettua selvästi nopeammin kuin koskaan ennen.
Joulukuussa Nasa mainosti kissavideota, jota käytettiin ultraterävän videon lähetyksen testauksessa DSOCin kautta. Data siirtyi maapallolle 31 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Tuolloin 5,1 metrin peilin Hale-teleskoopilla saatiin tiedonsiirtonopeuden maksimiksi 267 megabittiä sekunnissa.
Laserin etuna on radioaaltoihin tai mikroaaltoihin verrattuna parempi tiedonsiirtonopeus sekä pienempi taustahäiriöiden määrä. Huonona puolena on, että sääolosuhteet vaikuttavat selvästi tiedonsiirtomahdollisuuksiin.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)