Nasa vastaanotti avaruudesta lähetetyn kissavideon

Aurinkokunnan tutkimisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että avaruuteen saadaan kehitettyä toimivat laajakaistayhteydet. Nyt järjestelmää testattiin kissavideolla.

Nasa on tehnyt ennätyksen ultraterävän videokuvan lähettämisessä. Laserviesti matkasi 31 miljoonaa kilometriä Psyche-avaruusluotaimelta maapallolle.

Matka on noin 80 kertaa pidempi kuin Maan ja Kuun välinen etäisyys.

Koska Psyche-luotaimessa ei ole laitteistoa sopivan videon kuvaamiseen, alukseen ladattiin korkearesoluutioinen video ennen laukaisua. Videolla Taters-niminen kissa jahtaa laserosoittimen punaista pistettä.

Kissa valittiin testivideoon, koska aikoinaan myös yksi ensimmäisistä television testilähetyksistä sisälsi kissan, joskin piirretyn. Lisäksi laserosoitin oli pieni kumarrus testattavalle teknologialle eli laserviestinnälle.

Viestejä on aiemmin lähetetty paljon pidempiäkin matkoja. Tämänkertaisen teknologiademonstraation tavoitteena oli nostaa siirtonopeutta ja suoratoistaa erittäin laajakaistaista videokuvaa kaukaa avaruudesta.

Saavutettu lähetysnopeus oli huimat 267 megabittiä sekunnissa. Näin nopea yhteys mahdollistaa muun muassa astronauttien tehokkaan toimimisen kaukana Maan kiertoradan ulkopuolella.

"Kaistanleveyden lisääminen on välttämätöntä tulevien tutkimus- ja tiedetavoitteidemme saavuttamiseksi. Odotamme innolla tekniikan jatkuvaa kehitystä ja viestintätapamme muutosta planeettojen välisissä tehtävissä", toteaa Pam Melroy Nasasta.

Testissä maanpäälliset yhteydet osoittautuivat pieneksi pullonkaulaksi. Kun vastaanotettu video jaettiin tutkijoiden nähtäväksi internetin kautta, oli yhteysnopeus hitaampi kuin millä dataa saapui avaruudesta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)