Hubble-teleskoopin seuraajan testaus saatiin valmiiksi

James Webb -teleskooppia valmistellaan parhaillaan kuljetettavaksi Kaliforniasta Ranskan Guayanaan. Maailman suurimman avaruusteleskoopin testaus on nyt saatu virallisesti valmiiksi.

"Meillä on hurjan omistautunut työvoima, joka on tuonut meidät loppuviivalle. Olemme innoissamme nyt kun Webb on valmis laukaisuun ja aloittaa pian tiedematkansa", sanoo projektin ohjelmajohtaja Gregory L. Robinson Nasasta.

Avaruusteleskooppi lastataan Kaliforniassa laivan kyytiin ja se kuljetetaan Panaman kanavan läpi määränpäänään Kouroun avaruuskeskus Ranskan Guayanassa. Laukaisun on määrä koittaa marras-joulukuun vaihteessa.

Lento kantoraketin kyydissä kestää yhteensä 26 minuuttia. Sen jälkeen avaruusteleskooppi irrotetaan omilleen ja se avaa aurinkopaneelinsa. Tämän jälkeen kaikki operaatiot johdetaan Space Telescope Science Institutesta Baltimoresta.

James Webb -teleskoopin 6,5-metrisen mosaiikkipeilin kääntö tarkasti auki on yksi suurimmista haasteista avaruudessa. Testeissä peili avattiin viimeisen kerran keväällä. Teleskoopin instrumentit havaitsevat lähinnä infrapunavalon alueella.

Ensimmäisiä tiedehavaintoja odotetaan noin puolen vuoden kuluttua laukaisusta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)