James Webb -teleskoopin peili avattiin viimeistä kertaa maanpinnalla

Hubblen seuraaja, James Webb -avaruusteleskooppi, on viimein loppusuoralla testeissään. Nasa käänsi peilin auki viimeistä kertaa ennen syksylle suunniteltua laukaisua.

"Pääpeili on tekninen ihme. Kevyet peilisegmentit, pinnoitukset, kääntymismekanismi, elektroniikka ja lämpöpeitteet muodostavat tarkan peilin ainutlaatuisella tavalla", sanoo Lee Feinberg Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

Halkaisijaltaan 6,5-metrinen peili koostuu yhteensä 18:sta kuusikulmion muotoisesta segmentistä. Monimutkainen rakenne ja kääntymismekanismi ovat tarpeen, sillä muutoin teleskooppi ei mahtuisi kantorakettinsa rahtitilaan.

Nasa on julkaissut testeistä myös videon, jolta laitteiston koko välittyy kuvia paremmin.

Peilin avaustestien jälkeen vuorossa ovat viimeiset jäähdytyspaneelin avaamis- ja pakkaamistestit sekä teleskoopin peiliä ja sen ylläpito-osia erottavan tornin testaus.

Avaruusteleskooppi laukaistaan aikaisintaan lokakuun lopussa ESAn Ariane 5 -kantoraketilla Ranskan Guayanasta. Kyseessä on hyötykuormansa hinnan puolesta avaruushistorian kenties kallein yksittäinen laukaisu. Hintalappu ylittää 8 miljardia euroa.

James Webbin määränpää on noin 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydellä Maasta. Teleskooppia ei ole suunniteltu huollettavaksi miehitetyillä lennoilla, kuten Maan matalalla kiertoradalla olevalle Hubblelle tehtiin.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)