Euclidin ensimmäiset tiedekuvat julkaistiin
Kesällä laukaistun Euclid-avaruusteleskoopin tutkimuskohteina ovat pimeä energia ja pimeä aine. Tänään julkistettiin Euclidin ensimmäiset viisi tiedekuvaa merkkinä sen suorituskyvystä.
"Euclid mahdollistaa suuren hyppäyksen ymmärtämyksellemme maailmankaikkeudesta kokonaisuutena", sanoo ESAn tiedejohtaja Carole Mundell.
"Nämä ainutlaatuiset Euclidin kuvat näyttävät, että lento on valmis vastaamaan modernin fysiikan suurimpiin arvoituksiin", hän jatkaa.
Tänään julkistettujen kuvien kohteina ovat Perseuksen galaksijoukko, spiraaligalaksi IC 342, epäsäännöllinen galaksi NGC 6822, pallomainen tähtijoukko NGC 6397 ja Hevonsenpääsumu.
Euclid on laajakulmainen 1,2 metrin peilillä varustettu avaruusteleskooppi, joka on suunniteltu kartoittamaan suuria taivaan alueita korkealla tarkkuudella. Datankäsittelyn avulla kuvista pystytään tunnistamaan painovoiman aiheuttamia vääristymiä sekä galaksien jakaumia eri etäisyyksillä.
Suunnitellun 6 vuoden toiminta-aikansa kuluessa Euclidin on määrä kartoittaa noin kolmasosa taivaasta.
Suuri osa syvästä taivaasta peittyy Linnunradan pölypilvien ja aurinkokunnan eläinratavalon taakse eikä sitä pystytä havainnoimaan samalla tarkkuudella.
Euclid laukaistiin avaruuteen 1. heinäkuuta ja sen matka Lagrangen 2 -pisteen ympäristöön kesti noin kuukauden. Sen ensimmäisiä koekuvia julkistettiin 1. elokuuta, mutta varsinaisia tiedekuvia ei ole tätä ennen annettu yleisön katsottaviksi.
Aiheesta lisää ESA (englanniksi)