Uusi Euclid-luotain nappasi ensimmäiset koekuvansa

1. heinäkuuta avaruuteen laukaistu Euclid on ottanut ensimmäiset kuvansa. Kyseessä ovat varhaiset testikuvat, mutta ne herättävät suuria toiveita tulevasta.

"Yli 11 vuotta kestäneen Euclidin suunnittelu- ja kehitystyön jälkeen on upeaa ja äärimmäisen tunteikasta nähdä nämä ensimmäiset kuvat", selittää luotaimen projektijohtaja Giuseppe Racca.

"Vielä ihmeellisempää on ajatella, että nyt näemme vain muutamia galakseja vähäisellä hienosäädöllä. Täysin kalibroitu Euclid tulee havainnoimaan miljardeja galakseja ja luomaan historian suurimman 3D-kartan taivaasta", hän jatkaa.

Aluksen päätehtävä on tutkia maailmankaikkeuden pimeää ainetta ja pimeää energiaa.

Tähän mennessä kaikki näyttää sujuneen pääosin suunnitellusti ja Euclidin käyttöönotto etenee. Näkyvän valon kameran kuvissa on tosin havaittu ylimääräistä valoa, jonka lähdettä selvitellään.

Euclidin matka sijoituspaikkaansa Maa–Aurinko-parin Lagrange 2 -pisteen ympäristöön kesti viime viikkoon asti.

Kuuden vuoden toiminta-aikanaan Euclidin on määrä kuvata noin 40 prosenttia taivaasta. Koko taivaan kartoittaminen suurella tarkkuudella ei olisi mahdollista, sillä sekä Linnunradan että aurinkokunnan pölykiekot haittaavat kaukaisten galaksien havainnointia.

Euclid-projektilla on yhdeksän datakeskusta, joista yksi sijaitsee Suomessa. Euclidin tuottamasta kokonaisdatasta noin viisi prosenttia on määrä käsitellä Suomessa.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)