Euclid-avaruusteleskoopin jäätymisongelma ratkesi

Pimeää ainetta ja pimeää energiaa kartoittava Euclid-teleskooppi kärsi yllättävästä ongelmasta: ohut jääkerros sumensi sen peilejä. Nyt ongelma on korjattu lisäämällä lämmitystä.

"Oli kuukausia kestävä voimainponnistus tiimille suunnitella, toteuttaa ja analysoida tiettyjen peilien lämmitys Euclidissa. Se johti fantastisiin tuloksiin, jotka näemme nyt", selittää Ralf Kohley Euclidin tiimistä.

Operaatiossa oli suunniteltu lämmitettävän useita peilejä, mutta ongelma ratkesi jo vahvimpia epäilyksiä herättäneen kylmimmän peilin kohdalla. Tiimi nosti sen lämpötilaa -147:stä -113:een celsiusasteeseen. Tyhjiöolosuhteissa tämä riitti jääkerroksen poistumiseen. Samalla valonkeräyskyky nousi noin kaksikymmentä prosenttia.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn Euclid on 1,2 metrin pääpeilillä varustettu avaruusteleskooppi. Se on sijoitettu noin 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydelle maapallosta. Euclidin on määrä pysyä toiminnassa vähintään kuuden vuoden ajan.

Avaruustekniikassa törmätään usein yllättäviin ongelmiin perusteellisesta testauksesta huolimatta. Laitteistot ovat yleensä yksittäiskappaleita, eikä niistä saada etukäteen kokemusta aidoissa toimintaolosuhteissa.

ESA on viime aikoina paljastanut ongelmatilanteitaan ja niiden ratkaisuja esimerkiksi Euclidin suuntausjärjestelmässä lokakuussa ja Juice-luotaimen tutka-antennin avautumisessa heinäkuussa.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)