Juice-luotaimen tiimi paljasti taistelun tutka-antennin kanssa

Avaruustekniikassa tulee usein vastaan ongelmia, mutta toisinaan vastoinkäymiset voitetaan. ESAn tiimi kertoi, miten analyysin ja yrityksen jälkeen Juicen tutka-antenni saatiin auki viime keväänä.

Kyseessä oli 16 metrin pituiseksi avautuva RIME-tutkan antenni. Rakenteeltaan antenni muistuttaa segmenteistä koostuvaa telttakeppiä.

Antenni jumittui, kun sitä yritettiin avata viime huhtikuun 17. päivänä. Ajankohta oli kolme vuorokautta Juicen laukaisun jälkeen.

"Sitä kokee epäuskon tunteen. Ei-toivottu tilanne osuu kohdalle. Tutkimme kuvan kaksi, kolme, neljä kertaa, yritimme uudestaan aktivoida laitteen, mutta mitään ei tapahtunut", Ronan Le Letty luotaintiimistä kuvailee vikaantumista.

Ongelmaksi epäiltiin jäätä, jota olisi voinut syntyä antennia kiinni pitelevässä sokassa. Tiimi käänsi luotaimen ongelmapuolen kohti auringonvaloa. Antennia myös yritettiin ravistella käyttämällä luotaimen moottoria.

Lopulta viikkoja kestäneiden yritysten jälkeen ryhmä kerääntyi 12. toukokuuta yrittämään jälleen avaamista. Nyt auringonvalossa lämmitettyä antennia ravisteltiin avaamalla muut segmentit. Niiden toivottiin irrottavan ongelmakohta.

Tavoitteessa onnistuttiin ja tunteja kestäneessä operaatiossa koko antenni saatiin auki.

"Kun RIME lopulta aukesi, pystyin näkemään lähes kyyneleitä kollegojeni silmissä. Olimme olleet kuitenkin positiivisella mielellä operaation alusta asti ja samppanja oli jo jääkaapissa odottamassa", kertoo luotaimen projektijohtaja Giuseppe Sarri.

ESAn sivuilla julkaistussa tarinassa kerrotaan operaation yksityiskohtia kuvien kera.

Huhtikuussa pitkälle matkalle laukaistun Juicen päätehtävänä on tutkia Jupiterin suuria jääkuita, Europaa, Ganymedestä ja Callistoa. Luotaimen on määrä tehdä matkallaan useita planeettaohituksia ja saapua Jupiterin kiertoradalle vuoden 2031 puolivälissä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)