25-metrisen jättiläisteleskoopin rakennussuunnitelma saatiin valmiiksi

65 metriin kohoava käänneltävä rakennus ja sen sisältämä kaukoputki vaativat pikkutarkkaa suunnittelua. Yhdysvaltain Giant Magellan Telescopen lopulliset piirustukset on nyt hyväksytty.

Giant Magellan Telescopen (GMT) rakenteita valmistetaan jo Yhdysvalloissa. Tähän mennessä niistä on valmiina 40 prosenttia.

Mikäli kaikki menee hyvin, saadaan Chileen pystytettävä teleskooppi havaintokäyttöön 2030-luvun alussa.

"Tiimimme lähestyi GMT:n haastetta tietäen, että rakenteen täytyy pystyä mahdollistamaan joitakin elinaikamme tärkeimmistä tieteellisistä löydöistä", sanoo Tom Lorentz suunnitelman tehneestä IDOM-rakennusyhtiöstä.

Chilen Atacaman autiomaahan rakentuva Giant Magellan Telescope varustetaan mosaiikkipeilillä, jossa on seitsemän 8,4 metrin peilisegmenttiä

Suunnitelmaa validoi huolellisesti kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Tässä kuten missä tahansa projektissa mahdollisten virheiden löytäminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa laskee niistä aiheutuvia kustannuksia.

IDOM-yhtiö on mukana myös maailman suurimman kaukoputken hankkeessa. Euroopan eteläinen observatorio rakentaa paraikaa peräti 39-metrisellä peilillä varustettavaa ELT:tä. Sen ensivaloa odotetaan vuodelle 2028.

Aiheesta lisää Giant Magellan Telescope (englanniksi)