ESO esittelee maailman suurimman teleskoopin rakennustöitä

Chilessä Atacaman aavikolla etenee mammuttiprojekti. 39 metrin peilillä varustettu ELT eli Extremely Large Telescope on valmistuessaan historian suurin optisen alueen teleskooppi.

Euroopan eteläinen observatorio ESO esittelee projektin etenemistä uudella videolla, joka on kuvattu toukokuun aikana. 

Parhaillaan on menossa ELT:n kupolin teräsrakenteiden asennus. Rakenteet kootaan ELT:n "perusleirissä" Cerro Amazones -huipun viereisellä ylängöllä ja kuljetetaan varoen kauko-ohjattavilla ajokeilla. Nosturi nostaa teräselementit paikoilleen, ja ne pultataan kiinni.

ESO ylläpitää myös kahta nettikameraa, joiden kautta pääsee tutustumaan työmaa-alueen tuoreeseen panoraamaan. Tämänhetkiset katseltavissa olevat näkymät ovat 2–3 vuorokauden takaa.

Valmistuttuaan ELT kerää valoa 978 neliömetrin alueelta 798 peilisegmenttinsä avulla. 4 608 anturia takaa, että lopullisessa asennuksessaan peilipinta on tasainen parinkymmenen nanometrin tarkkuudella. 

Nykyisen tavoiteaikataulun mukaan teleskoopin kupolin ja tukirakenteen rakennustyöt ovat valmiita vuonna 2026, pääpeili asennettuna 2027 ja ensivalo saadaan 2028. Teleskoopin käyttöiäksi suunnitellaan vähintään 30 vuotta. Koko projektin rakennushinta on 1,3 miljardia euroa.