Starshipin toinen yritys kiertoradalle voi koittaa jo perjantaina

[Päivitetty 18.11.] Kantorakettimarkkinoiden mullistajaksi suunniteltu Starship pääsee pian toiselle koelennolleen. Laukaisuyritys Boca Chicasta Texasista on lauantaina 18.11. kello 15 Suomen aikaa.

"Sain juuri tiedon, että laukaisuluvan hyväksynnän pitäisi tulla ajoissa perjantain laukaisuun", kertoi Elon Musk viestipalvelu X:ssä tiistaiaamuna.

Laukaisulupaa on odoteltu jo useita kuukausia. Ensimmäinen lentoyritys huhtikuussa pääsi noin 40 kilometrin korkeuteen. Ongelmia ilmaantui jo heti laukaisun ensisekunteina, kun kaikki moottorit eivät startanneet ja osa sammui nousun aikana. Raketti tuhoutui Meksikonlahden yllä.

Näkyvimpänä syynä epäonnistumiseen oli, että laukaisualustan betonielementit eivät kestäneet. Alustasta irronneet palaset saattoivat vahingoittaa rakettia.

Sekä Yhdysvaltojen ilmailuhallinto FAA että ympäristöviranomaiset ovat tehneet katselmuksiaan Starshipin ensilennon jälkeen ja SpaceX on yrittänyt vastata vaatimuksiin mahdollisimman nopeasti. SpaceX itse kertoi olevansa valmis toiseen lentoyritykseen jo syyskuussa.

Tällä kerralla laukaisualusta on varustettu vesipumppujärjestelmällä, joka sekä jäähdyttää rakenteita että vähentää akustista värähtelyä laukaisun palokaasusuihkujen kohdistuessa alustaan.

Tavoitteena on ensiyrityksen tapaan lähelle kiertoratanopeutta nouseva lento. Alemman vaiheen on määrä demonstroida laskeutumista veteen Meksikonlahdella ja ylemmän vaiheen on tarkoitus lentää lähes maapallon ympäri ja testata laskeutumista Havaijin pohjoispuolelle.

Molempien rakettivaiheiden odotetaan tuhoutuvan päätyessään mereen, mutta antavan samalla arvokasta dataa toiminnastaan.

Starship on maailmanhistorian ensimmäinen kokonaan uudelleen käytettäväksi suunniteltu rakettimalli. Se on mitoitettu mahdollistamaan 100 hengen matka Marsiin. Matalaa Maata kiertävää rataa kauemmaksi suuntaavia lentoja varten kantoraketin ylempi vaihe täytyy kuitenkin tankata kiertoradalla usealla Starshipin tankkeriversiolla.