SpaceX-yhtiön Starship on valmiina uuteen lentoyritykseen

Texasin etelärajalla Boca Chicassa on koottu maailmanhistorian suurin raketti uutta koelentoa varten. Haasteena on, myöntääkö Yhdysvaltojen ilmailuviranomainen FAA laukaisuluvan.

Starship-kantoraketin neitsytlento oli 20. huhtikuuta. Tuolloin raketti pääsi 40 kilometrin korkeuteen, mutta kärsi vikaantuneista moottoreista. Lopulta raketin kontrolli menetettiin meren yllä. Syynä saattoi olla laukaisun rasituksessa hajonnut laukaisualusta ja siitä lentäneet kappaleet.

SpaceX:n johtaja Elon Musk julisti keskiviikkona Starshipin olevan valmiina seuraavaan lentoon. SpaceX esittelee Starshipin ylemmän vaiheen nostamista paikoilleen alemman Super Heavy -rakettivaiheen päälle uudella videolla.

Tavoitteena on huhtikuun lennon tapaan täysimittainen laukaisu. Alemman Super Heavy -vaiheen on määrä testata laskeutumista Meksikonlahdelle. Ylemmän vaiheen on tarkoitus käydä kiertoratakorkeudessa ja laskeutua Tyyneen valtamereen.

Molempien rakettivaiheiden odotetaan tuhoutuvan päätyessään mereen mutta tuottavan samalla arvokasta dataa.

FAA ei ole kommentoinut, vaatiiko se uutta ympäristö- tai turvallisuusselvitystä ennen kuin Starship saa laukaisuluvan.

Käytännössä Starshipin kehitys toimii pullonkaulana Nasan Artemis-ohjelman kuulaskeutumiselle. Kantoraketin kuuversiota aiotaan hyödyntää Artemis III -lennon laskeutumisaluksena. Tämän vuoksi on arvioitu, että FAA saattaa kokea painetta laukaisuluvan myöntämiseen.

SpaceX soveltaa teknologiakehityksessään ketterän kehityksen mallia, jossa käytännön testit alussa suurillakin riskeillä ovat tavanomaisia. Yhtiö on pystynyt toimintamallillaan kehittämään Falcon 9 -kantoraketin alemmasta vaiheesta uudelleen käytettävän. Madaltuneiden hintojen avulla yhtiö on käytännössä vallannut länsimaiden kaupalliset laukaisut itselleen.

[Päivitys 9.9.] FAA julkaisi selontekonsa Starshipin ensilennon tutkimuksistaan perjantaina ja vaatii 63 muutosta Starshipin laukaisujärjestelyihin. SpaceX puolestaan julkaisi oman vastineensa pian sen jälkeen. Näiden perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että laukaisuluvan saaminen kestää vielä kuukausia.