Nyt on aika toimia – ESAn video herättelee avaruusromun ongelmallisuuteen
"Olipa kerran hyvin erikoinen planeetta, jonka asukkaat tekivät ensimatkansa avaruuteen", alkaa ESAn video. Tänään julkaistu dokumentaari esittelee avaruusromun historiaa ja ratkaisuehdotuksia.
Euroopan avaruusjärjestö ESA panostaa maailman avaruusjärjestöistä eniten avaruusromuongelman minimoimiseen. Parhaat seurantajärjestelmät löytyvät kuitenkin Yhdysvalloilta.
Nykyään suurimman haasteen muodostavat yksityisomisteiset rakenteilla olevat satelliittiparvet, joihin kuuluu jopa tuhansia satelliitteja.
"Pitkän ajan ennusteet näyttävät eksponentiaalisen kasvun avaruudessa leijuvien kappaleiden määrässä. Myös törmäysten määrä kasvaa huomattavasti, mikäli avaruusjärjestöt, yritykset ja muut satelliittioperoijat eivät muuta toimintaansa", esitetty skenaario lupaa.
Yksi välttämättömyyksistä on täysin automatisoitu törmäysten väistöjärjestelmä. Sen avulla satelliitit voivat muuttaa ratojaan, kun maailmanlaajuinen järjestelmä varoittaa tulevasta törmäysriskistä.
Jokainen satelliittitörmäys voi luoda kymmeniä tuhansia vaarallisen kokoisia romukappaleita, jotka puolestaan voivat luoda lisää romua omissa törmäyksissään.
Jo olemassa olevan avaruusromun poistamisessa ESA panostaa videollakin esiteltyyn pilottiprojektiin. Sen tavoitteena on yksittäisten romusatelliittien siivoaminen pois kiertoradalta. Se on kuitenkin kallista ja hidasta eikä tepsi pieniin kappaleisiin.
"Tiedämme, mitä tapahtuu, jos jatketaan nykypolulla, mutta tiedämme myös, mitä tehdä sen kohtalon välttämiseksi. Nyt on aika toimia varmistaaksemme tulevien sukupolvien pääsyn avaruuteen", ESA kehottaa.
ESA järjestää tällä viikolla virtuaalikonferenssin avaruusromusta. Esitykset keskittyvät kiertoradan pienkappaleiden eri aspekteihin. Valitettavasti tapahtuman ohjelma ei ole yleisesti seurattavissa.
Avaruusromuvideo ESAn sivuilla (englanniksi)