Marokon maanjäristyksen aiheuttamat muutokset näkyvät tutkakuvissa kiertoradalta

Syyskuun 8. päivänä Marokossa tapahtunut maanjäristys jätti jälkensä maanpinnan korkeuksiin. Eurooppalaisen Sentinel-1A-tutkasatelliitin kuvat visualisoivat muutosalueita.

Oheinen kuva on interferogrammi, jossa 30. elokuuta ja 11. syyskuuta otettuja tutkakuvia verrataan tutkan aallonpituuden mittakaavassa. Taustana on alueen korkeuskartta. Absoluuttista muutosta on helpompi ymmärtää metrit näyttävässä vertailukuvassa.

Kuvat on otettu Copernicus-ohjelman vastauksena YK:n julkaisemaan avustuspyyntöön. Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,8.

"On selvää, että aika on kallisarvoista, kun onnettomuus iskee. Tällaisten pyyntöjen ja Copernicuksen hätätilanteiden kartoituspalvelun kautta työhömme kuuluu varmistaa, että sopiva satelliittidata toimitetaan avustustoimintaan", selittää Philippe Bally Euroopan avaruusjärjestöstä ESAsta.

EU:n Copernicus-ohjelma tähtää maailmanlaajuiseen, jatkuvaan, itsenäiseen ja korkealuokkaiseen maapallon havainnointiin. Ohjelmassa on eri tavoin maapalloa tarkkailevia satellitteja, joiden dataa jaetaan runsaasti kenen tahansa ulottuville.

Sentinel-1-sarjan satelliitit ottavat niin kutsuttuja SAR-tutkakuvia kiertoradalta. Sentinel-1A-satelliitti laukaistiin vuonna 2014 ja Sentinel-1B 2016, mutta jälkimmäinen satelliitti vikaantui ja lopetti mittaustoimintansa 2022. Sentinel-1C odottaa laukaisuaan lähiaikoina, ja 1D laukaistaneen 2024–25.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)