Jättiraketti Falcon Heavy yritetään laukaista torstaina aamuyöllä

[Päivitetty 11.4. kello 5] Laukaisua lykättiin kovien ylätuulien vuoksi. Seuraava mahdollisuus yritykseen on torstain ja perjantain välisenä yönä.

Elon Muskin SpaceX-yhtiö valmistautuu Falcon Heavy -kantorakettinsa toiseen laukaisuun. Kyydissä matkaa saudiarabialainen tietoliikennesatelliitti.

Sään ja tekniikan salliessa Falcon Heavy starttaa ensimmäiselle kaupalliselle lennolleen tällä viikolla.

Tuoreimmat päivitykset laukaisusta löytyvät yhtiön Twitter-sivulta.

Raketin kyydissä oleva Arabsat 6A on Saudi-Arabian suuri tietoliikennesatelliitti, joka matkaa geostationaariradalle.

Maanantaina suotuisan sään todennäköisyydeksi Kennedyn avaruuskeskuksessa torstaiaamun laukaisulle arvioitiin 80 prosenttia. Laukaisuikkuna on auki noin kahden tunnin ajan.

Rakettimallin neitsytlento tehtiin viime vuoden helmikuussa lastinaan Elon Muskin Tesla Roadster -sähköauto. Tuolloin laukaisu sujui muuten täydellisesti, mutta keskimmäinen rakettivaihe ei onnistunut laskeutumisessaan lautalle teknisen ongelman vuoksi. Nyt rakettia on hieman uusittu.

Laukaisussa yritetään ensilennon tapaan saada ehjinä alas ensimmäisen vaiheen apuraketit sekä keskimmäinen vaihe. Tämän vuoksi laukaisua on erittäin jännittävä seurata verkosta videolähetyksenä SpaceX-yhtiön nettisivun kautta.

Mikäli kaikki sujuu hyvin, voi Falcon Heavy lentää kolmatta kertaa jo kesäkuussa. Kyydissä on silloin Yhdysvaltain ilmavoimien testihyötykuorma. Mukana on myös useita muualta tulevia piensatelliitteja.

Falcon Heavy on massaltaan ja suorituskyvyltään suurempi kuin yksikään toinen käytössä oleva kantoraketti. 1 400 tonnin massainen raketti pystyy viemään matalalle radalle noin 64 tonnin kuorman.