Euroopan avaruusjärjestö testaa kotitietokoneen komponenttien kestoa satelliitissa

Perjantaina on tarkoitus lähettää erikoinen lasti Maan kiertoradalle. Kiinasta laukaistava GomX-4B-nanosatelliitti sisältää tavallisten kaupallisten tietokoneiden osia testattavaksi avaruudessa.

"Avaruusalalla on aina vain kasvava paine käyttää helpommin saatavilla olevia osia, koska ne ovat teoreettisesti halvempia ja suorituskykyisempiä kuin erityisesti avaruusolosuhteisiin suunnitellut. Kestävyys sen sijaan on kysymysmerkki", kuvailee Tomasz Szewczyk Chimera-tiimistä.

GomX-4B-satelliitin sisältämä Chimera-laitteisto koostuu piirilevystä, jonka koko on 10 x 10 senttimetriä. Levyllä on 12 flash-muistia, jotka kuuluvat neljään eri tyyppiin.

Muistit ovat hinnoiltaan ainoastaan muutamia euroja. Niiden testaamista ohjaa avaruusolosuhteisiin suunniteltu laitteiston osa. 

Tavoitteena on demonstroida, miten muistit toimivat aidoissa kiertorataolosuhteissa avaruuden hiukkaspommituksen alaisena.

Yleisimmät puolijohdekomponentteihin tulevat viat ovat niin kutsuttu bittien kääntyminen eli muistin sisällön vaihtuminen hiukkassäteilyn vaikutuksesta. Pidemmällä aikavälillä ongelmana on puolijohteiden nopeutuva ikääntyminen ja siitä seuraava ominaisuuksien heikentyminen.

GomX-4B-satelliitin päätehtävänä on testata nanosatelliittien välisiä radiolinkkejä sekä mikrokokoisia radansäätömoottoreita. Satelliitti käyttää entistä pienempää kylmäkaasu-tyyppistä moottoria.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)