TRAPPIST-1-järjestelmän seitsemännen planeetan olemassaolo varmistui

Meistä 40 valovuoden päässä sijaitsevan TRAPPIST-1-järjestelmän ulommaisesta planeetasta on tehty suoria havaintoja. Tätä ennen se tunnettiin vain naapureihinsa kohdistamien painovoimavaikutusten ansiosta.

"On äärettömän jännittävää, että planeetta löytyi juuri sieltä, missä sen ennustettiin olevan. Yleensä luonto yllättää meidät joka mutkassa, mutta tällä kertaa havainnot sopivat teoriaan täydellisesti", kuvailee Rodrigo Luger Washingtonin yliopistosta.

Planeetan olemassaolon varmistus saatiin tehtyä Nasan Kepler-avaruusteleskoopin joulukuusta maaliskuuhun tekemistä ylikulkuhavainnoista. 

Tähden seitsemästä tunnetusta eksoplaneetasta ulommainen sijaitsee noin 9 miljoonaa kilometriä tähden elämänvyöhykkeen ulkopuolella. Sen lämpötilaolosuhteet vastaavat todennäköisesti Ceres-asteroidia aurinkokunnassa. Planeetan vuosi kestää 19 Maan vuorokautta.

TRAPPIST-1-järjestelmän tunnettujen planeettojen määrän noususta kolmesta seitsemään uutisoitiin 22. päivä helmikuuta tänä vuonna. Kyseessä on nykyään tuntemiemme muiden planeettakuntien joukossa ehkä kiinnostavin kohde, koska kaikki sen planeetoista ovat Maan kokoluokkaa tai pienempiä ja peräti kolmen niistä arvioidaan sijaitsevan elämänvyöhykkeellä.

Eksojen emotähti on punainen kääpiötähti, jonka massa on vain 8 prosenttia Auringon massasta. Tähti on hyvin viileä Aurinkoon verrattuna ja siksi sen elämänvyöhyke sijaitsee hyvin lähellä sitä. Tähti on iältään 3–8 miljardia vuotta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)