TRAPPIST-1-tähdellä kolme Maan kokoista planeettaa elämänvyöhykkeellä

"Tämä järjestelmä on luultavasti paras paikka etsiä vierasta elämää tällä hetkellä", uskoo Brice-Olivier Demory Bernin yliopistosta.

Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on löytänyt seitsemästä planeetasta koostuvan järjestelmän. Kaikki havaitut planeetat ovat maapallon kokoisia tai hieman pienempiä.

"Kyseessä on uskomaton planeettajärjestelmä – ei vain koska olemme löytäneet niin monta planeettaa, mutta koska ne kaikki ovat yllättävän samankokoisia maapallon kanssa", hehkuttaa löydön päätutkija Michaël Gillon belgialaisesta Liègen yliopistosta.

Planeetat kiertävät 40 valovuoden päässä meistä sijaitsevaa erittäin viileää TRAPPIST-1-kääpiötähteä.

Kolme planeetoista on myös sopivalla etäisyydellä emotähdestään, jotta niiden pinnalla voi olla nestemäistä vettä ja siten ehkä myös elämää. Ne ovat otollisella paikalla jopa valtamerien esiintymiselle.

Elämää tullaan varmasti etsimään näiltä taivaankappaleilta, sillä maapallolta katsottuna planeetat kulkevat kiertoradallaan emotähtensä ylitse. Tämän takia tulevat teleskoopit kuten Euroopan eteläisen observatorion E-ELT ja Nasan James Webb -avaruusteleskooppi pystyvät tutkimaan niiden kaasukehien koostumusta ja etsimään mahdollisia elämän merkkejä.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 3/2017.