Meitä lähin Maan kokoluokan eksoplaneetta sai uuden massa-arvion

Proxima Kentauri -tähteä kiertävän planeetan massa paljastui 1,17-kertaiseksi maapalloon verrattuna. Tämä on jännittävää myös siitä syystä, että planeetta sijaitsee emotähtensä elämänvyöhykkeellä.

Aiempi arvio Proxima Kentauri b -nimisen planeetan massalle oli 1,3 maapalloa. 

Parannus tarkkuudessa mahdollistui sveitsiläisellä ESPRESSO-spektrografilla, joka oli asennettu Euroopan eteläisen observatorion VLT-teleskooppiin Chilessä.

"ESPRESSO on tehnyt mahdolliseksi mitata planeetan massa tarkkuudella, joka on alle kymmenesosa Maan massasta", selittää Michel Mayor. "Tämä on aivan ennenkuulumatonta."

Tutkimusryhmän tulokset yllättäen vihjaavat vieläkin pienemmän planeetan olemassaoloon. Kyseinen eksokandidaatti on massaltaan vain alle kolmasosa maapallosta. Mikäli olemassaolo varmistuu, se on kevein koskaan säteismenetelmällä löydetty.

Proxima Kentaurilta havaittiin aiemmin tänä vuonna myös planeettakandidaatti, jonka massa on vähintään kuusinkertainen Maahan verrattuna. Kumpikin planeettaehdokkaista on vielä hyvin epävarma. 

Proxima Kentauri b:n löytyminen julkistettiin elokuussa 2016. Mukana löydössä oli suomalainen tutkija Mikko Tuomi. Planeetan kierros emotähden ympäri kestää vain 11,2 vuorokautta. Tutkijoiden mukaan planeetan pintalämpötila mahdollistaa nestemäisen veden esiintymisen.

Emotähti Proxima Kentauri on punainen kääpiötähti. Se kiertää kaukaisella radalla Alfa Kentaurin kaksoistähteä.

Aiheesta lisää Geneven yliopisto (englanniksi)