Proxima Kentaurilla on mahdollisesti ainakin kaksi planeettaa ympärillään

Aurinkokuntaamme lähimmältä naapuritähdeltä Proxima Kentaurilta näyttää löytyneen toinenkin planeetta. Läheisyytensä takia kaikki tähtijärjestelmän planeetat ovat erityisen kiinnostuksen kohteena.

Proxima Kentaurin ensimäinen planeetta löydettiin vuonna 2016. Viime vuonna julkaistiin viitteitä myös toisesta planeetasta.

Tuoreempi planeettahavainto odottaa edelleen lopullista varmistusta. Hiljattain kuitenkin julkistettiin tutkimus, joka vahvistaa planeettakandidaatin asemaa entisestään.

"Siitä asti kun näimme ensimmäisen kerran tämän [mahdollisen planeetan] signaalin, olemme yrittäneet olla sen pahimmat viholliset", kertoo Fabio Del Sordo Kreetan yliopistosta. 

"Käytimme eri menetelmiä todistaaksemme, että olemme väärässä, mutta epäonnistuimme. Meidän täytyy silti pitää ovi avoinna kaikelle epäilylle ja skeptismille."

Toinen planeetta on minimimassaltaan noin kuusi kertaa maapalloa suurempi. Yli viiden vuoden kiertoajallaan planeetta on selvästi niin sanotun elämänvyöhykkeen ulkopuolella ja todennäköisesti jäinen maailma.

Läheisyytensä ansiosta Proxima Kentauri on ensimmäisten kohteiden joukossa, joille ihmiskunta tulevaisuudessa haluaisi lähettää tähtienvälisiä luotaimia. Siksi jokainen tämän järjestelmän planeetta tulee saamaan erityisen paljon huomiota tähtitieteilijöiltä.

Aiheesta lisää Centauri Dreams (englanniksi)