Yhteys InSight-laskeutujaan menetettiin Marsissa

Toukokuussa 2018 Marsiin laskeutunut InSight-luotain vaikuttaa tulleen tiensä päähän. Viime sunnuntaina Nasa ei enää saanut yhteyttä laskeutujaan yrityksistä huolimatta.

Viimeisen kerran laskeutujaan oltiin yhteydessä onnistuneesti 15. joulukuuta ja oheisen kuvan se otti 11. joulukuuta.

"Tehoni on vähissä, joten tämä voi olla viimeinen kuva, jonka pystyn lähettämään. Älkää kuitenkaan murehtiko: aikani täällä on ollut tuottoisa ja rauhallinen", twiittasi Nasa InSightin tililtä maanantaina.

On toki mahdollista, että yhteys vielä saataisiin, mutta laskeutujalla tuskin olisi montaa viikkoa jäljellä ennen lopullista vikaantumista.

Yhteyden menetystä on osattu odottaa jo pitkään, sillä Marsin pinnalla aurinkopaneelit pölyyntyvät vähitellen ja niiden tehontuotto laskee. Mikäli pintaluotain Marsissa ei pysty ylläpitämään kriittisten osiensa lämmitysjärjestelmää, sen elektroniikka vikaantuu yleensä melko pian.

Tämän vuoden toukokuussa InSight otti viimeisen selfiensä, jonka jälkeen sen robottikäsivarsi laskettiin lepoasentoonsa.

InSightin päätehtävänä on ollut tutkia Marsin sisustaa muun muassa seismometrinsä avulla. Se ehti havaita yli tuhat maanjäristystä Marsissa. Luotainlennon suurin vastoinkäyminen oli, että muutaman metrin syvyyteen kaivautuvaksi suunniteltu myyrä-mittalaite ei onnistunut pääsemään pinnan alle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)