Voyager 1 -luotaimelta saatiin dataa viiden kuukauden tauon jälkeen

14. marraskuuta Voyager 1 lopetti tilannedatansa lähettämisen ymmärrettävässä muodossa. Nasan tekninen tiimi on nyt onnistunut ratkaisemaan ongelman ja palauttamaan normaalin viestiyhteyden.

Sekavaksi muuttunutta dataa tutkinut tiimi oli havainnut, että luotain toimi edelleen normaalisti ja otti vastaan komentoja. Kuitenkin sen takaisin lähettämässä datassa oli vaikeasti selvitettävä ongelma.

Vika paikallistui lopulta yhteen luotaimen kolmesta tietokoneesta ja sen tallennukseen. Haasteena oli, että vaadittu ohjelma ei mahtunut kokonaisuudessaan muualle tietokoneen muistissa. Tämän vuoksi tiimi pilkkoi ohjelman useaan osaan.

Luotaimelle 18. huhtikuuta lähetetty korjaus ratkaisi ongelman ja ensimmäinen erä normaalia ylläpitodataa vastaanotettiin luotaimelta 20. huhtikuuta. Seuraavaksi tiimi keskittyy lisämuutoksiin, jotta myös luotaimen tiededataa saataisiin jälleen vastaanotettua.

Nasa raportoi viime vuonna onnistuneensa säästämään kahden Voyager-luotaimen laskevaa tehoa vielä joidenkin tiedelaitteiden käyttöön. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että yhteys aluksiin katkeaa seuraavan vuosikymmenen aikana.

Voyager 1 -luotain matkaa tällä hetkellä 163,3 Maa–Aurinko-etäisyyden päässä Auringosta. Voyager 2 sijaitsee puolestaan 136,4 Maa–Aurinko-etäisyyden päässä Auringosta. Vuonna 1977 matkaan lähetettyjen Voyagerien tilaa pääsee katsomaan JPL:n sivulta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)