Mars-näytteen hakemisen valmistelu eteni seuraavaan vaiheeseen
Marsiin matkaavan Perseverance-mönkijän keräämät näytteet voivat päästä maapallolle 2030-luvulla. Nasa on tehnyt ESAn kanssa päätöksen näytteenhakuoperaation valmistelun aloittamisesta.
Päätöksen taustalla on marraskuussa julkistettu riippumattoman arviointiryhmän raportti. Arvioijat pitivät operaatiota mahdollisena, mutta aikataulua epärealistisena budjettiin nähden.
"Näytteiden tuominen Marsista Maahan on ollut planeettatutkijoiden tavoitteena aina avaruusajan varhaisista päivistä alkaen ja tämän päätöksen tekeminen on tärkeä askel tavoitteen muuttamiseen todeksi", sanoo Thomas Zurbuchen Nasasta.
Käytännössä Nasa antoi nyt henkilöstölleen luvan edetä näytteenhakuoperaation vaiheeseen A. Se tarkoittaa, että konseptia ja teknologioita kehitetään sekä tavoitteiden yksityiskohtia lyödään lukkoon.
Mikäli kaikki etenee suunnitellusti, niin kenties vuoden kuluttua voidaan edetä vaiheeseen B, jossa tehdään luotainlennon alustava rakennesuunnitelma. Sen jälkeen C:ssä hiotaan lopullinen suunnitelma ja D:ssä rakennetaan, kootaan, testataan ja laukaistaan.
Perseverance-mönkijällä on mukanaan 43 näyteputkea, joihin se voi kerätä noin 15 gramman porausnäytteitä kiinnostavimmista paikoista. Mönkijä jättää sitten kapselikokoelman helposti löydettävään ja lähestyttävään paikkaan.
Myöhemmin samalla alueelle laskeutuva näytteenhakulento voi lähettää pienen mönkijän poimimaan näytteet kyytiinsä ja viemään ne paluurakettiin. Raketti nostaa näytteet Marsin kiertoradalle, josta ne poimitaan paluuluotaimen kyytiin.
Tarkkaa tavoiteaikataulua ei vielä anneta. Alustavien suunnitelmien mukaan näytteenhakuluotain voitaisiin laukaista aikaisintaan 2026. Näin näytteet saapuisivat maapallolle vuoden 2031 lopussa.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)