Nasa ja ESA kykenisivät hakemaan palan Marsia Maahan

Kolme kantorakettilaukaisua, kaksi mönkijää, paluuraketti, kiertorataluotain ja palautuskapseli. Tällä reseptillä olisi mahdollista noutaa Mars-näytteitä maapallolle.

Riippumaton arviointiryhmä tutustui huolella avaruusjärjestöjen vireillä oleviin suunnitelmiin ja piti niitä toteutuskelpoisina. 70-sivuinen luentokalvomuotoinen raportti on ladattavissa Nasan sivuilta.

"Marsin näytteenhaku on hyvin kunnianhimoinen, teknisesti vaativa ja monitahoinen planeettatutkimusohjelma, jolla on harvinainen tieteellinen potentiaali maailmaa mullistaville löydöille", summaa arviointiryhmää johtanut David Thompson.

Aivan kaikesta arvioijat eivät olleet samaa mieltä. Esimerkiksi kokonaisbudjettia ja suunniteltua aikataulua ei pidetty realistisina. Ryhmä antoi Nasalle pitkän listan erityishuomioistaan.

Nasan yhteistyökumppanina operaatiossa toimiva Euroopan avaruusjärjestö ESA ottaa myös palautteen innokkaana vastaan. ESA on julkaissut näytteenhakuoperaation vaiheita esittelevän animaation.

Suunnitelman ensimmäinen askel on jo meneillään. Parhaillaan Marsiin matkaavalla Perseverance-mönkijällä on mukanaan näytekapseleita, jotka voidaan käydä hakemassa myöhemmillä luotaimilla.

ESAn vastuuosio hankkeessa liittyy etenkin pakattujen näytteiden poimimiseen talteen ja viemiseen Marsin pinnalta laukaistavaan rakettiin. Punaiselta planeetalta nouseva raketti puolestaan on Nasan vastuulla. Marsin kiertoradalla näytteet poimii kyytiinsä ESAn luotain, joka vastaa niiden kuljettamisesta maapallolle.

Näytteen saaminen maapallolle olisi mahdollista aikaisintaan 2030-luvun alussa.

Aiheesta lisää Nasa ja ESA (englanniksi)