Nasan mönkijäkolmikko on valmiina matkaamaan Kuuhun

Kaikki kolme pientä kulkijaa läpäisivät vaativat testit. Seuraavaksi ne menevät laukaisun valmisteluun. Robotit tulevat kulkemaan Kuun pinnalla synkronissa ilman ulkopuolista ohjausta.

Kyseessä on Nasan teknologiademonstraatio CADRE eli Cooperative Autonomous Distributed Robotic Exploration. Matkalaukun kokoiset kulkijat viettävät Kuun 14 vuorokautta kestävän päivän kartoittaen laskeutumisaluetta ja luodaten tutkalla kiertolaisemme sisustaa.

Tavoitteena on osoittaa, että ryhmä robotteja kykenee toimimaan yhdessä ilman komentoja Maasta. Esimerkiksi jos mönkijät kohtaavat odottamattomia esteitä, ne muuttavat suunnitelmaansa ryhmänä. Jos yhden jäsenen akun lataus alkaa olla vähissä, muut pysähtyvät odottamaan, kunnes aurinkopaneeleilla on saatu latausta riittävästi.

"Tämä on ollut kuukausia lähes kellon ympäri testaamista ja välillä uudelleentestaamista, mutta tiimin kova työ alkaa tuottaa tuloksia", sanoo Subha Comandur Nasasta. "Nyt tiedämme, että nämä kulkijat ovat valmiita näyttämään tiimille, mitä pienet avaruusrobotit voivat saada aikaan yhdessä."

Mönkijät lähetetään matkaan myöhemmin tänä vuonna SpaceX:n Falcon 9 -raketin kyydissä. Laskeutumisyksikkö on Intuitive Machines -yhtiön Nova-C. Se on sama kuin äskettäin Kuuhun laskeutunut Odysseus-alus. Yksikössä on kamera mönkijöiden näkemiseksi ja se toimii tukiasemana, jonka kautta ne kommunikoivat keskenään.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)