Perseverancen pakkaamien Mars-näytteiden ensimmäinen kätköpaikka valittiin - tuodaan maapallolle vuonna 2033

Maanpäälliset laboratoriot odottavat innolla ensimmäisten Mars-näytteiden saamista analysoitaviksi. Perseverance valmistautuu jättämään ensimmäiset näytteensä maastokätköön.

Projektia vetävät Nasa ja Euroopan avaruusjärjestö ESA ovat sopineet, että ensimmäiset näytteet varastoidaan "Kolmihaara"-lempinimen saaneelle alueelle muinaisen jokisuiston viereen.

"Koskaan aiemmin ei tieteellisiä näytteitä toiselta planeetalta ole kerätty ja varastoitu vietäviksi maapallolle", selittää Nasan tiedejohtaja Thomas Zurbuchen.

"Nasa ja ESA ovat tutustuneet ehdotettuun paikkaan ja näytteet viedään sinne kenties jo seuraavan kuukauden aikana."

Nykysuunnitelmien mukaan nyt tehtävä näytekätkö toimii vain varapaikkana. Sieltä näytteet haetaan erillisellä mönkijällä, mikäli Perseverance vioittuu.

Perseverance kuljettaa kätkön tekemisen jälkeenkin vielä samoilta alueilta otettuja näytteitä. Maastokätköjä aiotaan tehdä tulevaisuudessa useampia.

Ykkössuunnitelmana on, että Perseverance itse pystyy lastaamaan näytteet Marsiin laskeutuvaan paluurakettiin. Mukana laskeutujassa on todennäköisesti myös pieni mönkijä, joka pystyisi tarvittaessa hakemaan valmiiksi pakattuja näytteitä Perseverancen jättämistä kätköistä. 

Perseverance-mönkijä laskeutui Marsiin helmikuussa 2021 ja on ajanut tähän mennessä 13 kilometrin matkan Marsin pinnalla. Sen toivotaan pysyvän toimintakykyisenä vielä vuosikymmenen ajan.

Myös Kiina valmistelee omaa itsenäistä näytteenhakuaan Marsista. Kiinan tavoitteena on saada näyte maapallolle jo 2031, kun Nasan ja ESAn yhteisprojekti tähtää näillä näkymin vuoteen 2033.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)