Perseverance taltioi "auringonpimennyksen" Marsissa

Auringon editse lipuva kuu on vaikuttava taivaanilmiö havaintopaikasta riippumatta. Marsissa Phobos ei peitä Aurinkoa kokonaan, joten kyseessä on oikeammin ylikulku kuin auringonpimennys.

Perseverance-mönkijä kuvasi ylikulun 2. huhtikuuta. Tapahtuma kesti hieman yli 40 sekuntia. Tarkat kuvat mahdollisti Perseverancen puomin päässä oleva Mastcam-Z-kamera.

"Tiesin, että tästä tulisi hyviä kuvia, mutta en odottanut näin ihmeellisiä", hehkuttaa Rachel Howson Mastcam-Z-tiimistä.

Kamerassa on mukana aurinkosuodin, joka himmensi valaistuksen sopivaksi yksityiskohtien erottamiseksi. Kuvassa näkyy jopa auringonpilkkuja.

Muodoltaan Phobos-kuu muistuttaa perunaa. Se on pisimmältä sivultaan noin 27 ja lyhimmältä sivultaan noin 18 kilometriä pitkä.

Phoboksen muodostumistavasta ei olla täysin yksimielisiä. Todennäköisesti sekä se että pienempi ja kauempana kiertävä Deimos-kuu syntyivät Marsiin kohdistuneen törmäyksen avaruuteen lennättämästä aineksesta.

Ylikulkuja on kuvattu Marsissa ennenkin. Spirit- ja Opportunity-mönkijät taltioivat ensimmäisen ylikulkukuvasarjan jo vuonna 2004. InSight-laskeutuja puolestaan rekisteröi ylikulun aiheuttamasta jäähtymisestä seuranneen hienoisen seismisen häiriön.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)