Insight yllätti – seismometri Marsissa rekisteröi Phobos-kuun aiheuttaman auringonpimennyksen

Osittainen auringonpimennys näkyi odottamatta Insight-luotaimen seismometrin datassa. Ilmiö perustuu tutkijoiden mukaan pimennyksen aiheuttamaan maan jäähtymiseen.

Jo vuonna 2019 tutkijat saivat viitteitä siitä, että Nasan punaisella planeetalla paikallaan jököttävä Insight-luotain saattaa kyetä rekisteröimään Phobos-kuun Auringon ylikulkuja.

"Löysimme joitakin ei-niin-vedenpitäviä signaaleja. Siitä saimme ajatuksen, mitä katsoa tulevassa pimennyksessä", sanoi Simon Stähler ETH Zürich -yliopistosta Space.com-verkkolehdelle.

Tämä pimennys saapui 24. huhtikuuta 2020. Se oli laatuaan osittainen, kuten kaikki Phoboksen aiheuttamat pimennykset. Tutkijat ennustivat 30 prosentin notkahdusta saapuvan valon määrässä.

Pimennyksessä vähentynyt valo näkyi odotetusti luotaimen aurinkopaneelien alentuneena sähkön tuotantona.

Vähemmän odotettua oli, että myös luotaimen seismometri huomasi eron: sen kallistuskulma muuttui hyvin hienovaraisesti. Stähler havainnollistaa tapahtuman mittaluokkaa metrin korkuisella pöydällä, jonka toinen kulma nousee yhden atomin läpimitan verran.

"Se on todella pieni, pieni signaali", hän sanoo.

Kyse on tutkijoiden mukaan ollut maaperän jäähtymisestä pimennyksen aikaan. Puoli minuuttia kestänyt osittainen pimennys laski aluksen infrapunakameran mittauksen perusteella marsperän lämpötilaa kahden asteen verran.

Laskelmien mukaan jäähdytysvaikutus ulottui vain mikro- tai korkeintaan millimetrien syvyyteen, mutta se oli riittävästi seismometrin liikauttamiseen.

"Maanpinta vääristyy epäyhtenäisesti, mikä kallistaa instrumenttia", sanoo Martin van Driel ETH Zürichistä.

Aiheesta lisää ETH Zürich (englanniksi)