Perseverance-mönkijä nappasi ensimmäisen selfiensä

Marsiin helmikuussa laskeutunut Perseverance testasi tiistaina selfie-kuvan ottamista. Robottikäsivarren päässä oleva kamera taltioi selfien mönkijästä ja helikopterista yhdessä.

WATSON-kameran ensimmäinen kuvapanoraama koottiin 62 yksittäisestä otoksesta. Robottikäsivarsi häivytettiin panoraamasta ottamalla kuvia käsivarren ollessa eri asennoissa. Helikopteri oli kuvanottohetkellä noin neljän metrin etäisyydellä mönkijästä.

Kuvasta näkee, miten Ingenuityn "lentokentäksi" valittu alue on hyvin tasainen. Helikopterin ympärillä ei ole korkeita kiviä viiden metrin säteellä.

Ingenuity-helikopteri valmistautuu parhaillaan ensilentoaan varten. Riskialtis lento tapahtuu aikaisintaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Lento-olosuhteiden varmistamisessa hyödynnetään Perseverancen MEDA-mittauslaitteistoa, johon myös Ilmatieteen laitos on osallistunut.

Nasa kertoo, että kopterin ensilento kestää korkeintaan 30 sekuntia. Myöhemmin voidaan tehdä hieman pidempiä lentoja. Parhaassakin tapauksessa lentojen määrä jää korkeintaan kymmeneen kopterin toiminnan aikana kuukauden kuluessa.

Perseverancen on määrä taltioida lento ja riskialtis laskeutuminen turvaetäisyyden päästä. Mikäli kaikki menee hyvin, helikopteri lähettää datansa sekä kuvia ja videoita mönkijälle pari tuntia lennon jälkeen.

Myös 3 700 kilometrin etäisyydellä Perseverancesta oleva Curiosity-mönkijä otti maaliskuussa uuden panoraamaselfien Mont Mercou -alueella.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)