Helikopteri selviytyi ensiyöstään Marsissa – lentokoe aikaisintaan 14. huhtikuuta

Jopa −90 celsiusasteeseen laskeva yölämpötila Marsin pinnalla aiheuttaa haasteita suojaamattomalle elektroniikalle. Ingenuity-helikopteri vaikuttaa silti selvinneen ensimmäisestä yöstään kunnialla.

"Olemme saaneet vahvistuksen, että meillä on riittävästi eristeitä, sopivat lämmittimet ja akussa tarpeeksi energiaa kylmästä yöstä selviämiseen. Tämä on tiimille iso menestys", sanoo kopterin projektijohtaja MiMi Aung JPL:stä.

Perseverance-mönkijä laski Ingenuityn Marsin pinnalle 3. huhtikuuta. Siihen asti minikokoinen helikopteri oli ollut mönkijän pohjan alle kiinnitettynä ja saanut tehonsa mönkijältä. Irrottamisen jälkeen helikopterin on pärjättävä omien aurinkokennojensa ja akkujensa varassa.

Edessä on arviolta 30 Marsin vuorokautta kestävä testausjakso, jonka aikana Ingenuity-helikopteria halutaan lennättää viidesti. Kopterille on valittu 10 metriä kanttiinsa oleva tasainen alue.

Nykyisellä aikataululla ensilento tehdään aikaisintaan 14. huhtikuuta. Lennon on suunniteltu kestävän muutamia minuutteja. Helikopteri nousee korkeintaan viiden metrin korkeuteen.

Kriittisin osa lentokoetta on laskeutuminen. Mikäli kopteri kaatuisi laskeutumisessaan, se saattaisi vaurioitua käyttökelvottomaksi. Perseverance kuvaa lentokokeen kauempaa.

Ingenuityn tavoitteena on ainoastaan todistaa omin voimin lentäminen Marsin ohuessa kaasukehässä mahdolliseksi. Sillä ei ole tutkimustehtäviä. Tulevaisuuden luotainlennoilla helikoptereita saatetaan käyttää mönkijöiden tiedustelijoina.

Kunhan Ingenuityn lentokokeet saadaan tehtyä, oli tulos millainen tahansa, aloittaa Perseverance-mönkijä matkansa kohti päätutkimusaluettaan. Ajotaival muinaisen joen suistoalueelle kestänee useita kuukausia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Edit: Uutiseen on lisätty viimeisin tieto lentokokeen aikataulusta.